Datça için cennetin karşılığı diyebilir miyiz? Cennet kadar güzel bir yer olduğu kesin ve bu güzelliğin hala saf halde olması ise büyük nimet olabilir. Datça herkesin dilinde ancak bir Bodrum kadar kalabalık değil. Bunun nedeni ise, yollarının henüz insanların işgal edebileceği kadar güzel olmaması. Belki bu duruma sevinmeliyiz. Aksi takdirde diğer popüler Muğla ilçelerine dönebilirdi. Ve ülkemizde ne yazık ki çöp haline getirilen beldelere dönebilirdi. Yakınmamız bittiğine göre güzelliklerine geçebiliriz 😀 Datça Gezilecek Yerler yazımız içinde pek çok yeri ayrıntılarıyla anlatıyor.

Datça, Ege ve Akdeniz’in birleşiminde kurulu olan yani güney Ege’de bulunan, Muğla ilimize bağlı adeta cenneten kopmuş bir coğrafya. Her yıl en az iki sefer gittiğimiz Muğla’da yolumuzun bir türlü düşmediği bir yerdi Datça. Çünkü hem geçiş yolu üzerinde değildi hem de oluşturduğumuz rotalara çok uzak kalıyordu. Artık bu duruma bir son verip Datça’ya öncelik verip bir seyahat planı yaptık.

Seyahat rotamız Datça, Marmaris, Ula, Köyceğiz, Dalyan, Göcek ve Fethiye olarak oluşturuldu. Datça Gezilecek Yerler hiç olmadığı kadar heyecanlandırdı beni. Çünkü Datça Mavisinde Kaybolmak hayallerimi süslüyordu 😀 Yola çıktığımızda değişen coğrafyasında gözlemlenebilen büyüleyici güzellikleri, doğası, taş evleri, okaliptüs ağaçları arasında kalan evler ve begonvillerin evlerden sarktığı caddeler ruhumuzu güzelliklerle dolduruyordu.

Oksijen açısından Türkiye’nin zengin yerlerinden biri olarak biliniyor. Hatta ünlü tarihçi Strabon’un Datça hakkında da bir sözü var:
“Tanrı yarattığı kulunun uzun ömürlü olmasını isterse, Datça Yarımadası’na bırakır.”
Can Yücel

İçindekiler
Datça Hakkında
Datça, dağlık ve oldukça engebeli bir arazi yapısına sahip olmasıyla biliniyor. Datça’da oldukça fazla mavi bayraklı plaj yer alıyor. Mavi bayraklı plajları arasında; Taşlık Plajı, Kumluk Plajı, Aktur Tatil Sitesi, Hastanealtı Plajı, Periliköşk Plajı, Billurkent Devremülk Villalar yer alıyor.
Muğla’nın çoğu yerinde olduğu gibi Datça’da yeşil ve mavinin en güzel tonları ile kendine hayran bırakıyor. Denize karışan fıstık çamları, meşe ve zeytin ağaçları hatta okaliptüsler arasında kendinizde geçebileceğiniz bir görsel şölen ile bizlere ev sahipliği yapıyor.

Datça’da birçok bakir koy bulunuyor. Palamütbükü ve Hayıtbükü gibi. Bük kelimesinin anlamı ise, orman, ova, su kenarlarında genişçe yer alan diken topluluğudur. Hatta böğürtlenlik ya da böğürtlen çalısı olarak geçiyor. Bu kasabada yaşlanmak, sanırım yaşlanmanın en güzel hali olabilir.
Datça’da Emencik, Kızlan, Reşadiye, Karaköy, Mesudiye, Yakaköy, Yazıköy, Cumalı, Hızırşah olmak üzere 9 adet kasaba bulunuyor. Datça Gezilecek Yerler yazımızda tüm ayrıntıları anlatıyor olacağız.
Datça Gezilecek Yerler
Eski Datça – Datça Gezilecek Yerler

Ege ve Akdeniz’in köyleri zaten kimin hayallerini süslemiyor ki? Taş evleri sarmalayan begonviller ile renk cümbüşüne şahit olurken bir masalın içinde bulacaksınız kendinizi.
Eski Datça minicik bir köydür. Sokakları ise tam fotoğraf çekilmelik köşeler ile dolu. Sokakların içine araba ile girmek mümkün olmuyor. O nedenle bir noktaya kadar gelip arabayı park edip biraz yürümeniz gerekiyor.

Eski Datça’da sokakları gezdikten sonra ne yapılır bir bakalım. İlk olarak yoldan geldiniz biraz soluklanmaya ihtiyaç duyabilirsiniz. Meydanda bulunan Orhan’ın Kahvesi’nde bir çay içerek başlayabilirsiniz. Peki ya biliyor muydunuz? Orhan’ın Kahvesi’ne Can Yücel sıklıkla geliyormuş. Hatta buraya Can Yücel Kahvesi diyen bir kesim de var. Can Yücel’in ölmeden hemen önce yarım bıraktığı şarabı da hala kahvenin bir köşesinde duruyor. Datça’lı kadınların kendi elleriyle hazırladıkları gözlemelerden de mutlaka yemenizi öneririm.
Can Yücel’in Evi
Datça’nın adının bu kadar duyulmasının en büyük etkenlerinden biri, Can Yücel’in Evi’nin burada olmasındandır. Hayatının son 10 yılını Datça’da bu evde geçiren Can Yücel mezarının da evinin bahçesinde olmasını istemiştir.

“Mekânım Datça olsun, öldükten sonra beni Datça’ya gömün.”
Can Yücel

Can Yücel’in Evi eskiden ziyaret için açık iken 2012 yılında Can Yücel’in mezarına yapılan saldırı nedeniyle eşi tarafından kapattırılma kararı alınmış. Ancak her sene bir kereye mahsus olmak üzere Can Yücel’in ölüm yıl dönümünde 12 Ağustos tarihinde ziyarete açıldığı biliniyor.
Knidos Antik Kenti

Knidos, sanat, bilim ve mimarlık bakımından oldukça önemli merkezlerden biri olarak tarihte yerini alıyor. Eudoksus, Doktor Euryphon, Mısır’daki İskenderiye Feneri’nin mimarı Sostratos ve ünlü ressam Polygnatos’un Knidos’da yaşadığı biliniyor. Knidos geçiş yolu üzerinde bulunmasından dolayı önemli bir liman kentiydi. Bir dönem dünyanın en iyi tıp merkezlerinden birine sahipmiş. Atina’ya kadar şarap ihraç etmesinden dolayı da önemli bir ticari merkez olduğu görülüyor.

Knidos antik kenti, Muğla ilinin, Datça ilçesi, Reşadiye Yarımadası’nın en uç noktasında yani Tekir Burnu denilen kısımda yer alıyor. Datça merkeze çok uzak bir noktada olmasına rağmen muhakkak görülmesi gereken antik kentlerden biridir.

Knidos antik kenti deyince sadece müze gezeceğim diye bir düşünceye kapılmayın. Patara’da olduğu gibi burada da denize girebileceğiniz noktalar olduğundan hazırlıklı gelmenizi öneririm. Ki zaten Knidos’a gelene kadar geçeceğiniz birçok bük var. Belki oralarda da serinleyebilirsiniz.
Knidos Ören Yeri giriş ücreti 14 TL, Müzekart’ı olanlara da ücretsiz. Pazartesi günleri de kapalı.
Kızlan Yel Değirmenleri

Datça Kızlan Yel Değirmenleri, Kızlan Köyü’nde Datça il merkezine 8-10 kilometrelik mesafede bulunuyor.
Kızlan Yel Değirmenleri arka arkaya 6 adet değirmenden oluşuyor ve hepsinin kapısı da güneye doğru bakıyor.Değirmenlerden bazıları ticari amaçlı olarak kullanılırken bazıları da epey yıpranmış bir halde görülüyor.
Kargı Koyu

Muğla’da kendine hayran bırakan koylar arasından olan Kargı Koyu, Datça merkezine sadece 3 kilometrelik mesafede yer almasından dolayı insanlar tarafından sıklıkla tercih edilen koylardan biri oluyor. Yürüyerek yarım saatte ulaşabildiğiniz koya merkezden minibüslerle de ulaşılıyor. Etrafı dağlar ile çevrili olduğu için diğer alanlara nazaran dağların rüzgârı kesiyor olması en güzel yanlarından birisidir.
Kargı Koyu’nda yeme- içme, şemsiye ve şezlong gibi ihtiyaçların karşılandığı işletmeler de bulunuyor.
Hayıtbükü
Hayıtbükü, Datça’nın Mesudiye Köyü taraflarında yer alan büklerden birisidir. Merkeze 18 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Mesudiye dolmuşlarına da binip ulaşabilirsiniz. Diğer koylara oranla Hayıtbükü daha küçük ve epey kalabalık bir plaja sahip olmasından dolayı da erken saatlerde gitmek gerekiyor.

Hayıtbükü plajının denizinin sığ olmasından dolayı daha çok çocuklu aileler bu koyu tercih ediyor. Plajda yararlanabileceğiniz birkaç tesis ücretli hizmet veriyor.
Ovabükü

Oldukça sakin, kalabalıktan uzak, diğer yerlere göre daha çok kafa dinleyebileceğiniz bir plaj Ovabükü. Sahil şeridinin uzun olması kalabalık olmasının önüne geçiyor. Ovabükü plajında, bir şeyler yiyip içebileceğiniz yerler de bulunuyor. Koyun hemen arkasının manzarası zeytinlikler ve sazlıklarla dolu. Hayıtbükü’ne 1 kilometrelik uzaklıkta bulunuyor.
Palamutbükü

Datça’daki büklerden adını en çok duyuran Palamutbükü oluyor. Palamutbükü’nü birkaç yıldır sıklıkla duyuyordum ancak Datça’da olduğunu sonradan öğrendim ve sonunda görme şansı elde ettim.

Datça’nın turkuaz renkli sularında bulunan Palamutbükü, Datça Yarımadasının Akdeniz’e bakan kısmında konumlanıyor. Datça merkeze 20-25 kilometrelik uzaklıkta yer alıyor. Koyun sahili yer yer taşlı yer yer de kumlu alanlarla kaplı olmasıyla biliniyor. Bük ismini ise bölgede yetişen palamut ağaçlarından alıyor. Tabi bu ağaçlar yerini zamanla Datça sembolü olan badem ve zeytin ağaçlarına bırakıyor.
Palamutbükü Knidos ören yerine sadece 10 kilometrelik bir uzaklıkta bulunuyor.

Datça Ulaşım
Rotamız Datça haritasına göre Kızlan Yel Değirmenleri, Eski Datça, Kargı Koyu, Mesudiye (Hayıtbükü, Ovabükü, Palamutbükü), Yazıköy ve Knidos olarak oluşturuldu. Datça’da ulaşım için Muğla Büyükşehir Belediyesi sitesine tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Şimdi gelelim Datça ile il ve ilçelerin mesafelerine.
- Muğla merkez ile Datça arası 122, Akyaka ile 98, Marmaris ile 71, Fethiye ile 196 kilometrelik mesafede,
- Bodrum Havalimanı’ndan Datça’ya ulaşım feribot ile 2 saat,
- Dalaman Havalimanı’ndan Datça’ya ulaşım 160 kilometre,
- Datça ile İzmir arası 330 kilometre, Ankara 708 kilometre, İstanbul 882 kilometre, Antalya 390 kilometrelik uzaklıkta yer alıyor.

Datça’da Konaklama
Gelelim şimdi “Datça’da nerede kalınır?” Sorusunun cevabına. Datça gezilecek yerler için sizde seyahat planları yapıyorsanız eğer Datça’da Konaklama için nereler ideal bir bakalım.
- Datça merkez, konaklama için ilk seçenekler arasında yer alıyor. Merkezde Eski Datça, Datça Limanı ve Sevgi Yolu gibi Datça Gezilecek Yerler listesindeki bölgeler burada bulunuyor.
- Mesudiye Köyü ise bir diğer seçenek. Datça merkeze 18 kilometre uzaklıkta bulunan köyde Hayıtbükü, Ovabükü, Palamutbükü gibi koylar bulunuyor. Koylardan herhangi birinde konaklama için işletmeler mevcut.
Datça’da büyük oteller yerine kiralanabilir villa, Datça evleri, pansiyon gibi alternatifler yer alıyor. Her bütçeye uygun konaklama seçeneği olan Datça’da Aktur bölgesinde veya koylarda bulunan kamp alanlarında kalma gibi seçeneğiniz de oluyor.
Datça’dan Akyakaya, Marmaris veya Fethiye taraflarına geçmeyi düşünüyorsanız diğer yazıları da okumanızı öneririm.
- Akyaka Gezilecek Yerler
- Marmaris Gezilecek Yerler
- Fethiye Gezilecek Yerler
Datça gezilecek yerler yazımızda sorularınızın yanıtlarını almış olmanızı umuyor ve iyi tatiller diliyorum. Aklınıza takılan bir soru olursa da yorumlarda gönül rahatlığıyla sorabilirsiniz. Hoşça kalın!
Comments
Trackbacks & Pingbacks
[…] DATÇA GEZİLECEK YERLER: DATÇA MAVİSİNDE KAYBOLMAK […]
[…] Datça Gezilecek Yerler […]